Anadolu, bakmasını bilen gözler için hazinelerle doludur.
ANADOLU DEYİNCE AKLIMA UYGARLIK GELİR…
Anadolu, bakmasını bilen gözler için hazinelerle doludur. Şair Ali Canip Olgunlu şiirinde: “Anadolu deyince aklıma dört mevsim gelir /Yarısı sarı ve yeşil, yarısı beyaz ve mavi. Anadolu deyince aklıma, mimari gelir. /Yarısı Ayasofya, yarısı Selimiye mısralarıyla Anadolu’yu ne güzel anlatır…
Tarihte, Kimmerler, Persler, Mısırlılar, Akatlılar, Yunanlılar Anadolu’ya sahip olmak istedi ama olamadı. Bugün kapitalist uluslar sahip olmak istiyor. Topraküstü, toprakaltı varlıkları, madenleri ile zengindir. Zenginlikleri nedeniyle Anadolu önemlidir. Turkuaz renkli denizleri, kumsalları hazinelerle doludur…
Emperyalistler, Anadolu’ya sahip olmak için her yola başvuruyorlar. Aklıma, bizim bilmediğimiz onların bildiği bir şey mi var? Sorusu geliyor. Sonra düşünüyorum, elbette var ki, sahip olmak için her yola başvuruyorlar…
Anadolu, üç eski kıtanın tam ortasında yer alır, iki eşsiz boğaza, nehirlere, göllere ve sulak alanlara sahiptir. Bitki ve yabani hayvan çeşitliliği ile zengindir. Bir günde dört mevsim yaşanır. Dağları, ovaları, yaylaların konumu dört mevsim ayrı sebze ve meyve yetiştirmeye uygundur.
Ballı incirleri, ışık saçan, şifa kaynağı zeytinleri, cevizi, kestanesi, keçiboynuzu, her türlü üzümü, Arpası, karakılçık buğdayı. Susamı, pamuğu, her yörede, yerden fışkıran her renkten mermeri. Başka yerde bulunmaz…
Kim ne derse desin, uygarlık tohumları kadim halklarca Anadolu topraklarına ekildi, filizlendi ve meyvelerini verdi. Antik söylenceleri, erkekle eşit haklara sahip özgür kadınları, mimarisi, tarım teknikleri, ehlileştirdikleri hayvanları, yeme içme kültürü, heykelleri ile uygarlığın doruklarına ulaştı…
“Tanrıça Afrodit, Hatay açıklarında Anadolu denizinin köpüğünden doğdu.” (1) Diğer antik tanrıçalar Kybele, Artemis ile Antik tanrılar Apollon, Dyanissos, Pan Anadolu tanrılarıdır.
Anadolu ilklerin oluştuğu yerdir. İlk kadın donanma kaptanı, savaşçılığı ile Kserkes’in hayranlığını kazanan Halikarnaslı Artemisia. (2) Kadın savaşçı Amazonlar, İlk düşünürler; Anaksimenes, Anaeksimendros, Thales. İlk ozan Homeros, ilk tarihçi Herodot, Anadolu halkındandır…
Anadolu kadını, evleneceği erkeği seçme özgürlüğüne sahipti. Kocaları onları zorla evlerinde tutamazdı. (3) İlk kadın felsefeci Aspasia, Miletlidir. Mizahın babası, Aisopos (Ezop) Bandırma’da doğmuştur. Priene antik kenti mahkemelerinde görev yapan, en büyük yargıç kadınlardı. (4)
İlk altın para, mozaik yer döşemesi, Parşömen, Anadolu halkının icadıdır. Pergamon, Efes Celsus, Afrodisias ve Nysa antik kentleri dünyaca ünlü kütüphanelere sahiptir. İlk hipodromlar, tiyatrolar, tapınaklar, Anadolu kentlerinde inşa edilmiştir…
Sayamadığım daha ne hazineler var! Örnek olarak saydım. Bu güzel toprakları korumak, Anadolu’da yaşayan herkesin görevi olmalıdır…
KAYNAK :
1-Halikarnas Balıkçısı, Merhaba Anadolu. S.27
2-Herodotos, Tarih. S. 550
3-Age. S. 55
4- Halikarnas Balıkçısı, Merhaba Anadolu. S.145
Son yorumlar